Η ιστορία του τζιν είναι πιο ενδιαφέρουσα απ’ ό,τι νομίζεις!

Μπεζ, μπλε, μαύρο, άσπρο, ριγέ, πουά, λεοπάρ, στον καφέ, στην λαϊκή, στο κλαμπ, στο γραφείο, στο σπίτι, στην δεξίωση, skinny, καμπάνα, σωλήνας, με σκισίματα, σορτς, βερμούδα, χειμώνα, καλοκαίρι, άνοιξη, φθινόπωρο, αυτό το ένδυμα το φοράμε σχεδόν κάθε μέρα και όμως είναι κρίμα που δεν ξέρουμε τίποτα για αυτό, ενώ αυτό έχει «ζήσει» πάνω μας και ξέρει τόσα πολλά για εμάς…Συγκεντρώσου, για τα τζινς λέω τόση ώρα, για όσους δεν καταλάβαν, και σαν σήμερα που το 1850, ο Λιβάι Στράους παρουσιάζει το πρώτο παντελόνι τζιν, είναι η ιδανική μέρα να μιλήσουμε για το μόνο ρούχο που είναι πάντα στην μόδα.

Η ιστορία του τζιν -ενός κατεξοχήν αμερικάνικου ενδύματος- είναι περίπου τόσο παλιά, όσο κι αυτή της ίδιας της Αμερικής, αλλά για να μην σε κουράσουμε, μαζέψαμε τα Highlights αυτής της ιστορίας, που είναι πιο ενδιαφέρουσα απ’ ό,τι νομίζεις.

Ποιος, πού, πότε, γιατί

1850: ένας 20χρονος βαυαρός μετανάστης, ο Λιβάι Στρος, ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη για την Καλιφόρνια, ακολουθώντας το ρεύμα των χρυσοθήρων. Πωλούσε το ανθεκτικό καραβόπανο, που είχε χρησιμοποιήσει ο Κολόμβος, για την κατασκευή σκηνών και σκεπάστρων για τα καράβια. Αυτό που χρειάζονταν, όμως, περισσότερο οι χρυσοθήρες ήταν ρούχα που να αντέχουν στις δοκιμασίες της Άγριας Δύσης. Έτσι, ο Στρος σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το ύφασμά του για να φτιάξει ανθεκτικά παντελόνια. Σαν σήμερα, 6 Ιουνίου παρουσίασε το πρώτο μοντέλο τζιν.

Merilyn Monroe με τζιν

Τα προβλήματα

Πρόβλημα 1: Το ύφασμα ερέθιζε τους εργάτες. Άλλαξε το ύφασμα σε βαμβακερό και το όνομα που πήραν τα βαμβακερά τζιν, ήταν Denim.

Πρόβλημα 2: Οι τσέπες σκίζονταν εύκολα. Λύση του Λιβάι; Τοποθέτησε κάτω από τις τσέπες μεταλλικές κοπίτσες, που παραμένουν μέχρι και σήμερα στα τζιν.

Πρόβλημα 3: Επειδή τα τζιν ήταν ρούχο εργασίας, από μπεζ, έγιναν μπλε, για να μην λερώνονται εύκολα.

James Dean με τζιν

To αποτέλεσμα

Η δερμάτινη ετικέτα, που απεικονίζει δύο άλογα να τραβούν ένα τζιν, προστέθηκε στο πίσω μέρος του παντελονιού το 1886, και «γεννήθηκε» η εταιρία Levi Strauss & Co, το 1853.

Και μετά;

Δεκαετία του ’50: Η εξέγερση των νέων ενάντια στον κοινωνικό κομφορμισμό, έφερε τη μαζική εξάπλωση του έως και στις παριζιάνικες πασαρέλες.

6 Ιουνίου 2016

Το φοράω εγώ, και το 80% των ανθρώπων γύρο μου, στο γραφείο.

Η ιστορία των «πριτσινιών» είναι αρκετά παλιά και εντοπίζεται ήδη στη δεκαετία του 1870!
Την εποχή εκείνη οι εργάτες, αν και φορούσαν ανθετικότατα τζιν παντελόνια, έσχιζαν συχνά τα ρούχα τους, λόγω της καταπόνησης των υφασμάτων από την καθημερινή χρήση και τη σκληρή δουλειά.
Ο θρύλος θέλει τη γυναίκα ενός εργάτη να πηγαίνει σε έναν ράφτη, τον Jacob Davis, ζητώντας του να φτιάξει για τον άνδρα της ένα παντελόνι που να μην αποσυντίθενται τόσο εύκολα.
Έτσι ο Davis σοφίστηκε την πατέντα με τα πριτσίνια. Τοποθετώντας τα σε καίρια σημεία, όπως οι τσέπες, δημιουργούσε ανθεκτικά τζιν παντελόνια που το ύφασμά τους δεν σχιζόταν εύκολα στις ραφές.
Το συγκεκριμένο είδος παντελονιού ονομαζόταν απλά «Πριτσινωμένο Παντελόνι», για να πάρει το όνομά «Τζιν», τη δεκαετία του 1960…..     .http://alfavita.gr/

Μάθε και αυτά:

1. Από μία εκδοχή του τζιν υφάσματος ήταν κατασκευασμένα τα πανιά στις καραβέλες Νίνα, Πίντα και Σάντα Μαρία, με τις οποίες έφτασε το 1492 στην Αμερική, ο Χριστόφορος Κολόμβος.

  1. Το πρώτο παντελόνι που φέρνει στην μορφή των τζιν που φοράμε και σήμερα, πωλήθηκε στις 20 Μαΐου του 1874, στην τιμή των 12 δολαρίων. 
  2.  Το 1969 στο Woodstock όλοι φορούσαν τζιν.

Woodstock 1969

Δείτε το βίντεο-ντοκιμαντέρ:

https://www.thepressroom.gr/

 

Σχολιάστε